Program spasa za ekonomiju težak, prema neslužbenim procjenama, od 40 do 45 milijardi kuna umirio je poslodavce, ali sad se postavlja pitanje što će biti s državnim proračunom. Hoće li ministar financija Zdravko Marić uspjeti pokrpati sve rupe? Kako ćemo preživjeti bez najjače ekonomske grane – turizma? O tome smo porazgovarali s ekonomistima Vedranom Pribičević i Andrejom Grubišićem

Kad je riječ o preživljavanju bez turizma, profesorica navodi da se Hrvatska bez turizma ekonomski srozava na razinu Srbije.

‘Prihod od turizma prošle godine iznosio je 9,4 milijarde eura. Prema studiji Instituta za turizam i uz pomoć satelitskog računa turizma, procijenjeno je da ukupni direktni i indirektni doprinos turizma hrvatskom BDP-u iznosi 16,9 posto. Iako se to ne čini puno, Hrvatska je prema tim brojkama apsolutni outlier ne samo u Europskoj uniji, nego i šire. Turizam također ima utjecaj na tečaj eura jer predstavlja konstantan priljev strane valute u zemlju (doduše sa sezonalnim oscilacijama). Prošle godine u trećem kvartalu (koji je najznačajniji za turizam) Hrvatska je imala suficit vanjskotrgovinske bilance od 4,5 milijardi eura. Da se dogodi pad turizma od 30 posto, koliki je bio u prvih 10 dana ožujka, deficit vanjskotrgovinske bilance bio bi između 800 milijuna i milijardu eura na godišnjoj razini. To nije toliko strašno, 1,85 posto BDP-a. Problem je ako se pandemija nastavi ili vrati još gora na jesen’, izjavila je Pribičević.

Njezin kolega, financijski stručnjak Andrej Grubišić smatra kako Hrvatska neće propasti jer će turistički sektor imati lošu godinu.

‘Ne bavi se Hrvatska turizmom, to je mit, već se njime bavi određeni broj privatnih poduzetnika i obitelji. Legitimno je pravo da oni štite svoje interese. Problem je ako Vlada radi zaštite jednog sektora ide na štetu drugih biznisa i građana. Nama ne trebaju industrije koje se dižu na nacionalni pijedestal. Imali smo takav slučaj s brodogradnjom i znamo kako je to završilo. Turizam se treba štititi, ali istim mjerama kao i ostale gospodarske grane’, istaknuo je Grubišić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay