Treba dodati da osim Mete i druge tehnološke tvrtke najavljuju otkaze. Prošloga su tjedna to najavile tvrtke Stripe i Lyft iz Silicijske doline. Amazon to još nije najavio ali su zamrznuli sva nova zapošljavanja u svojim korporativnim uredima, dok je Musk čim je zasjeo na čelo Twittera otpustio otprilike polovicu od svojih 7500 zaposlenika.

Nakon što je neki dan objavljen ponovni pad prihoda, drugi za redom, sada se najavljuju i masovni otkazi, najveći otkaz u Metinoj 18-godišnjoj povijesti.

Tvrtka je ove godine zbog brojnih izazova u poslovanju, inflacije, rastućih kamata i pada proračuna oglašivača izgubila više od pola trilijuna dolara dosadašnje tržišne vrijednosti. To naravno nije moglo proći bez posljedica, a to su između ostalog i najavljeni otkazi. Gotovo sve platforme koje podržavaju oglase kao što su Facebook i Alphabetov Google pate od smanjenja proračuna oglašivača a to se posebno odnosi na Metu koja se jako oslanja na novac od digitalnih oglasa, koji se do sada okretao u milijardama. No, daleko su oni od toga da ih se žali. Iako je većina tog novca dolazila od velikih tvrtki, koje će, predviđa se prvo nastojati smanjiti svoje marketinške troškove i proračune, Meti i dalje ostaju milijuni malih i srednjih poduzeća koja i dalje troše manje, ali redovite iznose.

Očito ni dioničarima nije draga Zuckerbergova ideja metaverzuma kao i najavljena desetogodišnja potrošnja od deset milijardi dolara na isti.

Analitičari očekuju kako će Meta otpustiti oko 10 posto zaposlenika, ali dodaju kako je od trenutnih 87 tisuća zaposlenih, njih 42 tisuće zaposleno u zadnje dvije godine ili od početka pandemije. Takav brzi rast zasigurno nije bio dobar, a analitičari zaključuju kako ni tih 10 posto neće biti dovoljno, te da bi se trebalo pričati o barem 20 posto kako bi se tvrtka ‘stabilizirala‘.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay