Zagovornici ideje ističu da je to veliki korak kada je riječ o rješavanju gorućeg globalnog problema s izbjegavanjem plaćanja poreza…

Ministri financija zemalja skupine G20, odnosno dvadeset najjačih svjetskih gospodarstava, raspravljaju o uvođenju međunarodne minimalne stope korporativnih poreza, a prema izjavama sudionika do dogovora i reforme moglo bi doći ovog srpnja.

Ovaj zajedničkih pothvat najvećih gospodarstava svijeta omogućen je zbog inicijative Janet Yellen, nove direktorice američke riznice, koja je prije nekoliko dana pozvala da se okonča “utrka prema dnu” odnosno stalno rezanje poreza velikim korporacijama. Godinama se već poteže to pitanje, no stara se američka administracija tome protivila i gurala rezanje poreza dok nova, na čelu s Joeom Bidenom i njegovom ministricom Yellen, ide na državnu potrošnju i dizanje poreza privatnicima. Sada se prebacuju i na međunarodni plan.

Naime, stope poreza za velike firme godinama su bile u silaznoj putanji budući da su se razne vlade pokušavale dočepati investicija mameći velike firme niskim porezima. No, tome bi dobrim dijelom zahvaljujući krizi izazvanoj pandemijom sada moglo odzvoniti.

“To bi smanjilo kompetitivnost manjih i srednjih svjetskih gospodarstava”, izjavio je Paschal Donohoe. Irska inače ima korporativnu stopu poreza od 12.5 posto, jednu od najnižih u svijetu. Neki britanski prekomorski teritoriji poput Kajmanskih otoka ili Guernseyja imaju ili jako niske ili nulte stope korporativnih poreza. Yellen predlaže stopu od 21 posto i mehanizme koji bi spriječili da dođe do prebacivanja radnih mjesta i zarade u prekomorske zemlje.

“Ovo bi moglo izvući tepih ispod nogu poreznih oaza i prebacivanje profita učiniti gubitkom vremena. Vrag je, dakako, u detaljima i možemo očekivati da će se Facebook i slični boriti rukama i nogama”, komentirao je Paul Monaghan, izvršni direktor udruge Fair Tax Mark koja se bori za pravednije oporezivanje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay