Gotovo svaki treći zaposleni čovjek u Hrvatskoj prima plaću iz državnog ili jednog od županijskih, gradskih i općinskih proračuna ili od korisnika tih proračuna. Svi ti poslodavci zapošljavaju 27,7 posto svih zaposlenih u zemlji ili 369.781 osobu.

Tako je prosječan broj zaposlenih po poduzetniku u Hrvatskoj 7,2 radnika, dok je čak 13,7 puta veći prosječan broj zaposlenih po proračunima i proračunskim korisnicima i iznosi 98,9 zaposlenih.

Na svakih 2,5 zaposlenih kod poduzetnika dođe jedan zaposleni čovjek na proračunima svih razina vlasti, od središnje države do općine.

Dr. Damir Novotny navodi da je pod utjecajem državnog sektora znatno veći broj poduzetnika nego što pokazuju ovi podaci. Veli da se ovi podaci odnose na direktno zaposlene u državnom sektoru, a tome treba dodati zaposlene u privatnom sektoru kod kojih država ima značajne udjele, poput “Rade Končara”, “Podravke” ili Ine.

Tako je utjecaj državne ekonomije na ukupan broj radnih mjesta negdje oko 50 posto, što je daleko najviši utjecaj državnog i paradržavnog sektora na ekonomsku strukturu među zemljama EU-a u kojima taj utjecaj iznosi između 10 i 17 posto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay