Gotovo 43 milijuna Amerikanaca moglo bi izgubiti zdravstveno osiguranje uslijed pandemije koronavirusa, navodi se u novom izvješću američke Fondacije Robert Wood Johnson i Urban instituta, prenosi The Guardian.

“Imate ljude koji misle da imaju zaraznu bolest, ali ne žele doći na testiranje ili na liječenje, jer se brinu kakve će financijske obveze imati”, objasnila je Katherine Hempstead, viša savjetnica za politiku Fondacije Robert Wood Johnson. “Ovaj problem otkriva mnogo nedostataka u našem sustavu.”

Očekuje se da će mnogi koji su sada bez ikakve medicinske zaštite koristiti programe javnog zdravstvenog osiguranja za osobe s niskim primanjima, primjerice Medicaid. Međutim, kriteriji za prihvaćanje u takav program u SAD-u variraju od države do države.

“Američki sustav financiranja zdravstvene zaštite nije izgrađen da izdrži kombinirani utjecaj pandemije i recesije”, komentirao je dr. Adam Gaffney, predsjednik liječnika za Nacionalni program zdravstva. “Neizbježno je da će ljudi umrijeti jer ne mogu dobiti potrebnu njegu zbog nadolazeće recesije.”

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay