Najmanja priuštivost stana je u priobalju te u Zagrebu i okolici, a jedinica lokalne samouprave u kojoj je za metar kvadratni stana nužno izdvojiti najviše godišnjeg dohotka je Podgora, pokazuje publikacija “Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.-2017.” predstavljena u ponedjeljak.

Publikaciju je po narudžbi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izradio Ekonomski institut Zagreb (EIZ), a predstavlja analizu glavnih trendova na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta.

Indeks priuštivosti koji su za 2016. godinu izračunali stručnjaci EIZ-a prikazuje odnos medijalne cijene stana ili apartmana po metru kvadratnom u pojedinoj jedinici lokalne samouprave, te prosječnog godišnjeg prijavljenog ostvarenog neto dohotka po zaposlenom.

Veći indeks predstavlja manju priuštivost, a niži indeks veću razinu priuštivosti stana. Medijalna cijena pak znači da je u određenoj jedinici polovica nekretnina imala manju, a polovica višu cijenu od navedene.

Taj indeks je najviši u Podgori koja se nalazi na Makarskoj rivijeri, gdje premašuje 30 posto, što znači da je za jedan kvadratni metar stambenog prostora potrebno izdvojiti više od 30 posto godišnjeg neto dohotka. Tamo gdje treba izdvojiti 20 do 30 posto godišnjeg dohotka nalaze se Baška Voda, Bol, Dubrovnik, Hvar, Opatija, Primošten, Sukošan, Tisno, Rogoznica i Vrsi, isključivo općine koje imaju izlaz na Jadransko more.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Shutterstock