Globalno istraživanje gospodarskog kriminala za 2018. godinu koje je provela tvrtka PwC pokazalo je da je 53 posto hrvatskih organizacija zadnje dvije godine bilo žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala, što je značajan porast u odnosu na 2016. godinu, objavili su u utorak iz PwC-a.

53 posto hrvatskih organizacija koje su sudjelovale u istraživanju izjavilo je da su u posljednje dvije godine njihove organizacije bile žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala. Radi se o porastu od čak 27 posto u odnosu na 2016. godinu.

Zabilježena stopa gospodarskog kriminala u hrvatskim organizacijama viša je od svjetske, koja iznosi 49 posto, i istočnoeuropske razine od 47 posto, međutim kako naglašavaju u PwC-u, ta stopa može biti rezultat veće osviještenosti o prijevarama i poboljšane detekcije.

Zabilježene brojke zapravo su korisnije kao pokazatelji organizacijske osviještenosti nego stvarne prijevare.

U istraživanju su kao najčešći tipovi prijevare zabilježene dvije “nove” vrste koje do sada nisu bile zasebno izdvojene. Radi se o potrošačkim prijevarama (61 %), a njih slijedi obmanjujuće poslovno ponašanje, koje dijeli drugo mjesto s kibernetičkim kriminalom (33 %).

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr

Foto: Shutterstock