Dionice američkih banaka porasle su 35 posto u 2021., nadmašujući dioničke indekse, a naglo su se oporavile i u prvim danima 2022.

Najveće banke na Wall Streetu uskoro će izvijestiti o rekordnoj dobiti koju su ostvarile u 2021. godini, zahvaljujući visokim prinosima u području investicijskog bankarstva i manjim od očekivanih gubicima na kreditima tijekom pandemije. Rezultate za četvrto tromjesečje najprije će objaviti Citigroup i JPMorgan Chase, 14. siječnja, zatim Goldman Sachs 18. siječnja, te Morgan Stanley i Bank of America 19. siječnja.

Za sve banke osim Citija analitičari očekuju da će prijaviti najveću godišnju dobit ikad, a njezin porast trebao bi se kretati od 20 do gotovo 50 posto. Tako pokazuju procjene analitičara Bloomberga i podaci o povijesnim zaradama S&P Capital IQ. Jason Goldberg, analitičar u Barclaysu, ovog je tjedna napisao u bilješci klijentima: “Očekujemo da će dionice banaka i u 2022. nadmašiti povrate na tržištu”.

Kao i u slučaju hrvatskih banaka, kojima je dobit u prva tri tromjesečja prošle godine porasla za čak 59,3 posto, rezultati američkih banaka lani su bili uvelike obilježeni oslobađanjem rezervacija koje su izdvojile za pokrivanje potencijalnih gubitaka. Iako se tijekom pandemije očekivao rast loših kredita, Goldmanovi analitičari procjenjuju da je sedam velikih američkih banaka aktiviralo 36 milijardi dolara od 50 milijardi koje su prvobitno izdvojile za moguće gubitke.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay