FACEBOOK se posljednjih godina suočio sa zviždačima, narušenim odnosima s javnošću i kongresnim istragama, ali sada se našao pred kombinacijom sva tri faktora odjednom u najintenzivnijoj i najsveobuhvatnijoj krizi u 17-godišnjoj povijesti kompanije.

U petak je konzorcij od 17 američkih medijskih organizacija počeo objavljivati niz tekstova pod zajedničkim nazivom The Facebook Papers ili Facebookovi dokumenti, na temelju stotina internih dokumenata kompanije koje je u redigiranom obliku pravni savjetnik zviždačice Frances Haugen poslao američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) i Kongresu.

CNN je objavio priče o tome kako koordinirane grupe na Facebooku potiču na neslogu i nasilje, poput napada na zgradu Kongresa 6. siječnja, kao i o izazovima Facebooka u moderiranju sadržaja u nekim zemljama u kojima engleski nije službeni jezik te o tome kako su trgovci ljudima koristili njegove platforme za iskorištavanje ljudi. 

Trenutačno se Facebookovim problemima ne nazire kraj. Članovi pododbora pozvali su direktora Facebooka Marka Zuckerberga na svjedočenje. A u petak je još jedan bivši zaposlenik Facebooka anonimno podnio tužbu SEC-u protiv kompanije, s navodima sličnim Haugen.

Opasni meksički narkokartel koristio Fejs za reklamiranje i regrutiranje

Uzmimo primjer izvješća objavljenog u Wall Street Journalu 16. rujna, u kojem je istaknuto interno Facebookovo istraživanje o nasilnom meksičkom narkokartelu poznatom kao Cartél Jalisco Nueva Generación. Rečeno je da je kartel koristio platformu za objavljivanje nasilnih sadržaja i regrutiranje novih članova koristeći akronim CJNG, iako je interno bio označen kao “opasni pojedinac i organizacija” čiji bi sadržaj trebao biti uklonjen. Facebook je tada rekao Wall Street Journalu da ulaže u umjetnu inteligenciju kako bi pojačao svoje akcije protiv takvih skupina.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr