Političari su i u zapadnim demokracijama doveli utjecaj vlasti na svakodnevni život do razine onih u jednopartijskim diktaturama ili u feudalizmu

Svijet se i uz pandemiju nastavio brzo mijenjati. No, nažalost, najveća promjena koju je prošla godina donijela čovječanstvu jest veliko povećanje utjecaja države. Silom prilika, Levijatan se vratio na velika vrata.

Epidemiološke restrikcije same po sebi nisu problem. Zaštita javnog zdravlja logična je funkcija države. Međutim, kad očinska briga države za bolesne, nezaposlene, za ekonomiju i poduzetnike, postane igra fundamentalnog širenja utjecaja kroz kombinaciju zabrana, pomoći i poticaja, to zapravo znači da nam grupa izabranih političara počinje predodređivati kako ćemo živjeti ne samo u 2021. nego i na dugi rok.

U europskim zemljama problemi autoritarne moći države nisu izraženi kao, recimo, u Zimbabveu, gdje je vlada iskoristila lockdown-politiku za uhićenja opozicijskih političara i aktivista. Ni u jednoj članici EU još nismo suočeni s orvelovskom kontrolom nad osobnim podacima kao u Kini, Singapuru ili Južnoj Koreji.

Pa ipak, ako trebamo državu da nam isplaćuje plaće premda radimo u privatnom sektoru, ako trebamo centralne banke da izravnavaju kamate te očekujemo subvencije koji će održavati na životu naše sve brojnije zombi kompanije, onda si moramo priznati da ćemo sve češće klečati pred državnim činovnicima. 

Njemačka prema zadnjim procjenama ima oko 800.000 zombi kompanija.

Na jugu Europe situacija, kad je u pitanju utjecaj države, postaje groteskna. Države nemaju novca, a povećavaju utjecaj kao da ga mogu dijeliti šakom i kapom. U Italiji državna banka Cassa depositi e prestiti kupuje vrijeme za cijeli niz industrija, a država se upušta u nacionalizaciju najgorih kompanija.

Kao po dogovoru, i EU i Sjedinjene Države pripremaju veliki obračun s velikim high tech kompanijama jer nas sve skupa žele zaštititi od Velikog Brata, koji više nije država.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay