Glavni zgoditak građevinari i Saponia, na dnu brodarske i turističke dionice

Najveće zarade ulagačima su donijele dionice građevinskog sektora, najmanje pogođenog koronakrizom. Po ostvarenom prinosu prednjačila je Ingra, donijevši dioničarima na uloženih 10.000 kuna 11.053 kune kapitalne dobiti. Među istaknutim dobitnicima našla se i Saponia. Dionice osječke tvrtke, koja je profitirala na proizvodnji dezinficijensa, ulagačima su osigurale više od 40 posto dobiti. Dobra prilika za zaradu bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle jer je, uz solidnu kapitalnu dobit, ulagačima donijela i dividendu od 49 kuna.

S druge strane koronakriza je najteže pogodila dionice brodarskih prijevoznika. Dioničari Atlantske plovidbe, najvećeg hrvatskog brodara, pretrpjeli su gubitak od gotovo 60 posto. U velikom minusu su i turističke dionice. Najlikvidnija, ona Valamar Riviere, potonula je gotovo 34 posto. Među istaknutim gubitnicima našle su se dionice AdrisaOptima Telekoma Kraša.

Mješoviti fondovi bolji izbor od dioničkih

Najbolju izvedbu imali su fondovi orijentirani na američko tržište kapitala. Najuspješniji je bio fond ZB trend s prinosom od 20,49 posto, a odličnu zaradu vlasnicima udjela donio je i US Blue Chip. Solidne prinose ulagačima su donijeli i fondovi Generali Prvi izborZB Bric i OTP uravnoteženi.

Najveće gubitke pretrpjeli su fondovi usmjereni na europske dionice i dionice tržišta u nastajanju. Među brojnim gubitnicima najveći minus bilježi Platinum Blue Chip, a slijede tri fonda pod upravljanjem Generalija.

Za većinu ulagača bolji izbor bili su mješoviti fondovi jer visoke rizike dioničkog tržišta uravnotežuju ulaganjem dijela portfelja u obveznice i instrumente tržišta novca. Većina mješovitih fondova ostvarila je pozitivne rezultate, a najveću zaradu ulagačima donijeli su fondovi OTP uravnoteženi (+6,07 posto), ZB global (+3,12 posto) i HPB Bond Plus (+2,94 posto).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay