Nove sankcije Rusiji EU je najavila noćas, a osim zabrane uvoza ruske nafte, jedna od njih je i isključivanje najveće ruske banke iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, te zabrana emitiranja trima ruskim televizijama. 

To ipak ne znači da banke u Rusiji ne mogu slati i primati novac, samo da te transakcije ne mogu koristiti sustav komunikacije SWIFT. Podsjetimo, SWIFT ne drži i ne prebacuje novac, on samo olakšava komunikaciju o novčanim transferima. U teoriji se novčani transferi mogu odobravati e-mailom. pa čak i telefonski, kako su se odobravali prije SWIFT-a, ali će to biti puno sporije, skuplje i s više grešaka.

Sredstvo komunikacije

Cijeli sustav, od jedinstvenih “adresa” banaka, naloga za transfer novca do odobravanja, odvija se u SWIFT sustavu. Radi se samo o sustavu za lakšu, bržu i točniju komunikaciju. On sam po sebi ne drži nikakav novac niti novac prolazi kroz njega, jer novac ide iz jedne banke u drugu, nego je isključivo sredstvo komunikacije. Ne premješta novac, samo daje informacije o tome kamo novac treba ići.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay