Ako se nešto uskoro ne promijeni hrvatski proizvođači mlijeka će propasti, a na policama trgovačkih centara ostat će samo uvozno mlijeko, točnije mliječni pripravci s dugim rokom trajanja od nekoliko mjeseci, koji su nemjerljivo niže kvalitete od mlijeka s domaćih farmi.

– U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore naglašavajući da je za opstanak domaćih farmera potrebno intenziviranje potpora, ulaganje u investicije vezane uz održive izvore energije iz poljoprivrede i osiguranje kvota za iste, kao i važnost pojačanog nadzora prodaje poljoprivrednih proizvoda te kontroliranja oznaka na hrani kako bi se smanjilo obmanjivanje kupaca.

Mljekari su ministru financija Zdravku Mariću i resornoj ministrici poljoprivrede Mariji Vuković na zajedničkom sastanku objasnili kako su cijene proizvodnje i ulaznih troškova duplo povećani.

Mljekari su istaknuli da sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove proizvodnje, a to proizvodnju mlijeka dovodi u pitanje. Upozorili su kako su u posljednjih deset godina propali mali proizvođači, a sadašnjim tempom i politikama koje se provode došao je red na propadanje i većih mliječnih farmi. Dosadašnji predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar istaknuo je kako sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove koji su pogodili sektor.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr