Prošlog tjedna zaključena je objava godišnjih financijskih izvješća kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi. Unatoč snažnom rastu prihoda i dobiti većine burzovnih uzdanica, burzovni indeksi kliznuli su dolje. Izgleda da su investitore razočarali učinci u zadnjem tromjesečju jer nisu bili na razini očekivanja

Sezona objave financijskih izvještaja protekla je u opreznom ozračju. Većina kompanija iz sastava CROBEX10 na godišnjoj razini zabilježila je snažan rast prihoda i dobiti, ali posljednji kvartal malo je pokvario konačni dojam.

Najuvjerljivije rezultate ostvarile su banke jer su u prošloj godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije.

Među najuspješnijima je Hrvatska poštanska banka s rastom prihoda od 55,4 posto, na 207,2 milijuna eura. Bankarska grupacija u većinskom državnom vlasništvu ostvarila je nižu dobit nego 2022., ali kada se izuzmu jednokratni učinci preuzimanja Sberbanka, na usporedivoj razini čista dobit je gotovo upeterostručena te iznosi 80,6 milijuna eura. Ostvarena razina profitabilnosti rezultirala je povratom na kapital od 18,31 posto, što HPB svrstava na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj. Rekordni rezultati osnažili su interes za njezinom dionicom, čija se vrijednost u proteklih godinu dana više nego udvostručila.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Pexels from Pixabay