Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile su 72 milijuna jedinica u drugom kvartalu 2022., što je pad od 12,6 posto u odnosu na drugi kvartal 2021. Ovo je najoštriji pad u devet godina za globalno tržište osobnih računala, izazvan geopolitičkim, ekonomskim izazovima i izazovima lanca opskrbe koji utječu na sva regionalna tržišta.

„Pad koji smo vidjeli u prvom tromjesečju 2022. ubrzao se u drugom tromjesečju, potaknut tekućom geopolitičkom nestabilnošću uzrokovanom ruskom invazijom na Ukrajinu, inflacijskim pritiskom na potrošnju i oštrim padom potražnje za Chromebookovima”, rekla je Mikako Kitagawa direktor istraživanja u Gartneru. “Prekidi u opskrbnom lancu su se također nastavili, ali glavni uzrok kašnjenja isporuke računala promijenio se od nedostatka komponenti do logističkih poremećaja. Poslovni kupci i dalje imaju duže rokove isporuke osobnih računala nego inače, no rokovi isporuke počeli su se poboljšavati do kraja drugog tromjesečja, djelomično zato što su ključni gradovi u Kini ponovno otvoreni sredinom tromjesečja. Kako bi održala profit dok inflacija povećava troškove, industrija osobnih računala mora povećati prosječne prodajne cijene (ASP) unatoč slabljenju potražnje. Smanjenje kombinacije osobnih računala od Chromebookova, koji obično imaju niske cijene, i prelazak na vrhunske proizvode također su pomogli povećanju prosječnog ASP-a. Međutim, povećanje zaliha, posebno u potrošačkom kanalu, moglo bi uzrokovati pad ASP-a jer će dobavljači pokušati smanjiti zalihe“, pojašnjava Mikako Kitagawa.

Tri najveća dobavljača na svjetskom tržištu osobnih računala doživjela su pad isporuka, ali njihov poredak ostao je nepromijenjen. Dok je Lenovo zadržao prvo mjesto, što se tiče drugoplasiranog HP-a koji je pao za 27,5 posto i trećeplasiranog Della koji je pao za 5,2 posto omogućila je Dellu da se pomakne unutar 0,3 postotna boda od HP-a u tržišnom udjelu. Apple je bio jedini dobavljač koji je doživio rast u drugom kvartalu 2022., potaknut popularnošću uređaja s M1 procesorom.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay