Situacija s europskim naftnim embargom Rusiji postaje nalik nekom lošem skeču u grozno režiranoj kazališnoj predstavi. Naime, eksperti su primijetili kako Saudijska Arabija i druge države Bliskoga istoka koje izvoze naftu počinju uvoziti sve veće količine ruske nafte i njezinih derivata.

Saudijska Arabija treći je najveći proizvođač nafte u svijetu iza Rusije i Sjedinjenih Država te je sasvim sigurno kako imaju višak nafte ne samo za svoje potrebe, nego i za izvoz. Eksperti pretpostavljaju kako Arapi tu jeftinu rusku naftu kupuju da bi je preprodavali Europljanima po višim cijenama.

Postoji jedan dobar izraz koji opisuje trenutak kad se veći dio razreda izruguje učeniku koji se ne može pohvaliti naročitom inteligencijom. Taj izraz je magarčenje.

Trenutačno najveći globalni magarci ispadaju europski potrošači koji puštaju činovnicima institucija EU da predlažu politike koje će ih osiromašiti, ali i američki političari koji se zbog nafte pokušavaju dodvoriti autokratima u Saudijskoj Arabiji.

Globalni cirkus s opskrbom naftom i naftnim derivatima se širi. Bloomberg je tako izvijestio kako su sad Egipat i Estonija postali veliki izvoznici nafte u Saudijsku Arabiju, što u normalnim vremenima ne bi imalo nikakvoga smisla. Bloomberg također piše kako se iznenadni rast izvoza nafte iz Egipta u Saudijsku Arabiju može objasniti indirektnim izvozom ruske nafte u zemlju kojoj ta ruska nafta ne treba.

Slična teza vrijedi i za Estoniju. Primijećeno je da ruski tereti idu prema egipatskom Crvenom moru do Ain Sukhna terminala, a od tamo se nafta šalje prema više luka u Saudijskoj Arabiji. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr