Nije problem platit pizzu 100 kuna ako je ona nešto, ali ako je ona cijenom ista kao u Italiji, a kvalitetom osrednja, a uslugom nikakva, onda je to problem.

U turističkom Šibeniku, po njegovim ulicama, zuji kao u košnici, mrmori se i žamori, leprša se ventulama, odnosno lepezama, kao krilcima, ali ako pitate šibenske “pčelare”, one koji od tog sezonskog turističkog zujanja žive, kako je stvarno stanje, onda ćete čuti da se baš i nemaju čime pohvaliti.

Je, zuje, ali malo meda daju! Drugim riječima, to je masovni turizam, gostiju ima, sve pokriju, sve zakrče, ali su slabe platežne moći. Oni šetaju, oni piju vodu, oni jedu pomes frittes, i sladoled u ruci, obavezno, i to je to.

– Gore je nego prošle godine. Prošle je godine kasno počelo, negdje 5. srpnja, ali kad je počelo, sve je dimilo, nije stajalo do 15. listopada, bilo je izvrsno. Ovu smo sezonu očekivali da će biti još bolja, takve su bile neke kalkulacije, ali zasad nije opravdala takva visoka očekivanja – kazao nam je Alen Despot, vlasnik restorana “Spot”, bivše pizzerije “Kike”, koji je ujedno i vlasnik prostora u kojem je poznat šibenski ugostitelj Kike Ljubić godinama bio u najmu. I koji na pitanje šta najbolje ide i što se najčešće naručuje, kao iz topa odgovara – voda.

A kad već Despot spominje kako je u svakog gosta obavezan – umjesto cvjetića – u ruci sladoled, za priču o tome nema bolje osobe od šibenskog kralja sladoleda Igora Kuffnera, zbog čije se đelaterije “Ka Grom” često stvara čep na ulasku u Kalelargu.

– Tu sam u Šibeniku prijavljen, tu plaćam porez i obveze, u Šibeniku sam lijepo prihvaćen i lijepo mi je – kazao nam je Kuffner. Sezona mu je dobra, ali misli da u turizmu generalno neće ispuniti ona očekivanja koja se pred nju nameću. Ima tu puno faktora. Recimo, prva je da su cijene dosta povećane, a usluga je slaba. Cijene su europske, a kvaliteta usluge je na nižoj razini nego vani i to ljude ljuti. Nije problem platit pizzu 100 kuna ako je ona nešto, ali ako je ona cijenom ista kao u Italiji, a kvalitetom osrednja, a uslugom nikakva, onda je to problem.

Cijeli članak možete pročitati na: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay