Teškoće u e-trgovini izazvane su ponajprije poremećajem u transportnim tokovima kao posljedicom pandemije, a zatim i rata u Ukrajini. Sljedeći je problem nedostatak radne snage, što dodatno produljuje rokove isporuke, koji su sve dulji i dulji

Teškoće koje trpi hrvatsko gospodarstvo preslikale su se i na e-commerce: poremećaj dobavnih lanaca, rast cijena, skupo oglašavanje, nedostatak radnika, gomilanje zaliha, priprema za uvođenje eura, inflacija… Nakon naglog rasta 2020. i otvaranja stotina online trgovina, danas mnogi vlasnici ne znaju što bi s njima. Hrvatsko je tržište malo, a kriza zvoni na vrata i u njoj će se najteže snaći mali online trgovci. Velike kompanije poput, primjerice, Hrvatske pošte uspješno se nose sa svim izazovima, a one manje mogle bi iskoristiti ulazak Hrvatske u eurozonu i pokušati širiti poslovanje na nova tržišta.

HP se ne brine

Izvršni direktor Uprave Hrvatske pošte Mladen Puzak pojašnjava da su svi poremećaji u e-commerceu uzrokovani ponajprije pandemijom, a potom i ratom u Ukrajini. Dogodile su se brojne promjene u transportnim tokovima, što je utjecalo i na produljivanje transportnih rokova. Posljedica koja se direktno na to veže je da se s takozvanih just-in-time globalnih koncepata vraćamo na just-in-time lokalne, što istodobno radi pritisak, ali i revitalizira tržište skladišnih kapaciteta.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay