Pokazatelji ekonomskog raspoloženja u Uniji u oštrom padu, a iako se računa da će ECB u rujnu još jednom podići svoje stope, prijetnja recesije mogla bi zaustaviti ciklus pooštravanja i prije kraja ove godine.

Europska komisija objavila je najnovije rezultate redovne ankete o ekonomskom raspoloženju (ESI) u europodručju i EU u cjelini. Ne baš neočekivano, srpanjski nalazi pokazuju na osjetan pad sentimenta, što je od dijela analitičara već iščitano kao signal da je blizu recesija (što će se očitovati u nižim stopama rasta 2022.), ali i da u međuvremenu inflatorni pritisci počinju lagano jenjavati.

Vrijednost ESI-ja pala je za više od četiri postotna boda (ispod dugoročnog prosjeka), pri čemu je kod članica eurozone pad u prosjeku bio nešto izraženiji, čemu je svakako pridonijelo naglašenije pogoršanje sentimenta u Njemačkoj i Španjolskoj kao velikim ekonomijama. I pokazatelj očekivanja zaposlenosti (EEI) je značajno splasnuo, iako je još iznad svog dugoročnog prosjeka, priopćili su jučer iz EK.

U padu industrijskog povjerenja presudan utjecaj ima sve veća energetska kriza. Knjige narudžbi su se pogoršale, zalihe su na povišenim razinama, a proizvodni planovi smanjeni.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay