Sve je više umirovljenika koji se zapošljavaju na pola radnog vremena uz mirovinu. Dok smo u ožujku prekoračili brojku od 20 tisuća, u travnju ih je posao našlo još gotovo tisuću više. Najviše ih radi u trgovini te stručnim djelatnostima, a za očekivati je da će turistička sezona dodatno ubrzati trend rada u mirovini.

Do polovine radnog vremena u mirovini je krajem travnja zaposlen bio 21.031 umirovljenik. Gotovo je to tisuću više nego mjesec dana ranije, kada ih je radilo 20.270 što je dosad najveći zabilježeni skok. Za očekivati je da će se trend nastaviti, posebice s dolaskom turističke sezone.

Najviše rade umirovljenici u starosnoj mirovini, njih 12.867, dok ih je 4.772 u prijevremenoj mirovini. Mogućnost zapošljavanja do polovine radnog vremena zasad koristi samo 583 korisnika obiteljske mirovine. Rade i oni “povlašteni”, 1.055 umirovljenih branitelja i 1.754 vojnika, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

A gdje to umirovljenici najviše rade? Na prvom mjestu je trgovina u kojoj je zaposleno više od tri tisuće umirovljenika. Slijede stručne i znanstvene djelatnosti gdje ih je nešto manje od tri tisuće, a oko dvije i pol tisuće posao je pronašlo u prerađivačkoj industriji, dok je s oko dvije tisuće umirovljenika na četvrtom mjestu građevinarstvo.

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay