A tu je i Plan oporavka… Novac je namijenjen za ulaganje u pametne tehnologije, inovacije i razvoj.

Nakon što su dosad sredstva iz fondova EU za turizam doslovno curila na kapaljku, prema podacima Ministarstva turizma, sada je prvi put osiguran značajniji iznos u idućem Višegodišnjem financijskom okviru, a u sklopu kojega će domaći turizam na raspolaganju imati 1,3 milijarde kuna.

Riječ je o sredstvima u sklopu operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program za razdoblje od 2021. do 2027. godine, od čega bi najveći dio novca trebao biti dostupan malim i srednjim poduzećima u turizmu.

Kako doznajemo u Ministarstvu turizma i sporta, poduzećima će u sklopu alokacije za turizam na raspolaganju biti 689,4 milijuna kuna, dostupnih preko financijskih instrumenata, a zapravo kredita koji se dodjeljuju prije početka aktivnosti, pa poduzetnici, tvrde u Ministarstvu, neće morati osiguravati novac prije komercijalnih banaka.

“Novac je namijenjen za ulaganje u pametne tehnologije, inovacije i razvoj, stvaranje radnih mjesta, za rast konkurentnosti i nove proizvode, kao što su gradnja malih hotela, obnova, digitalizacija ili zelena tranzicija”, otkrivaju nam u Ministarstvu.

Wellness i wellbeing

Osim toga, za turizam je potom osigurano još dvaput po 40 milijuna eura, odnosno 302 milijuna kuna.

Prvi dio odnosi se na “unapređenje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključivosti i socijalnoj inovaciji”, gdje je novac osiguran za ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, prije svega zdravstveni, odnosno wellness i wellbeing turizam, ali potom i aktivni turizam, odnosno sportsku infrastrukturu te valorizaciju prirodne i kulturne baštine.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr