U susjednoj Sloveniji, s kojom se rado uspoređujemo, bruto plaća po satu je gotovo dvostruko veća (21,1 euro).

Statističari objavili kvartalnu analizu trendova na tržištu rada vezano za plaće.

Trošak plaća poslodavcima u EU u većini zemalja nastavili su kontinuirano rasti, a izuzetak je tek nekoliko zemalja u kojima je došlo do zastoja u 2020., te nastavka rasta, a među tim zemljama je i Hrvatska.

Prema kvartalnoj analizi trendova na tržištu rada Hrvatskog zavoda za statistiku, a temeljem podataka Eurostata, samo Irska, Hrvatska i Cipar imali su privremeni prekid rasta bruto plaća po satu rada, dok su u Španjolskoj i Italiji bruto satnice rasle i u prvoj godini korone, ali su u prošloj godini bile ispod razine u 2020.

Dvostruko više u Sloveniji
Razina troškova plaća koje po satu sa svim troškovima plaćaju poslodavci izraženo varira između EU članica, od 7 eura u Bugarskoj i 8,5 u Rumunjskoj, do 41,6 eura u Belgiji, 43 u Luksemburgu i 46,9 u Danskoj.

Od Hrvatske u kojoj poslodavca sat rada u prosjeku stoji 11,2 eura, niži iznos satnice imaju uz Bugarsku i Rumunjsku još u Latviji i Mađarskoj, a neznatno viši trošak imaju poslodavci u Litvi i Poljskoj. U susjednoj Sloveniji, s kojom se rado uspoređujemo, bruto plaća po satu je gotovo dvostruko veća (21,1 euro).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay