Koncentracija pesticida u svježem voću povećala se za 53 posto u Europi posljednjeg desetljeća, prema devetogodišnjoj studiji koju je provela organizacija Pesticide Action Network (PAN) Europa. Studija je analizirala gotovo 100.000 domaćih uzoraka popularnog voća

Trećina jabuka i polovica svih ispitanih kupina imale su ostatke najotrovnijih kategorija pesticida, od kojih su neke povezane s bolestima poput raka i bolesti srca, pa i s deformacijama pri rođenju.

Tragovi pesticida na plodovima kivija porasli su s četiri posto u 2011. na 32 posto u 2019., a kontaminacija trešanja također se više nego udvostručila; s 22 na 50 posto u istom vremenskom razdoblju.

Gotovo trećina uzorkovanog voća nosila je tragove opasnih tvari u 2019. godini, posljednjoj za koju su istraživači imali dostupne podatke. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto krušaka u Portugalu kontaminirano najmanje jednim otrovnim pesticidom.

Najviše kontaminirano uzorkovano voće bile su kupine (51 posto), breskve (45 posto), jagode (38 posto), trešnje (35 posto) i marelice (35 posto), a od povrća celer (50 posto) i kelj (31 posto).

Dr. Guy Pe’er, ekolog u iDiv-u, rekao je da količine korištenih pesticida nisu toliko važne koliko njihov utjecaj na zdravlje. Kaže da je nova studija ‘iznimno zabrinjavajuća jer vjerojatno otkriva samo vrh ledenog brijega agrokemikalija’, zbog čega bi se, kako smatra, trebalo voditi više brige o prekomjernoj upotrebi kemikalija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr