Iz svega što nam posljednjih dana u strahu prepričavaju vlasnici zagrebačkih restorana zaključujemo da je ministar Zdravko Marić krenuo u porezni masakr ugostitelja.

Većina onih s kojima smo razgovarali, naime, ovih je dana na kućne adrese ili zasad usmenim putem dobila rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Krajem prošle godine ugostiteljske objekte – navodno uglavnom one s prihodima većim od tri milijuna kuna – počeli su ophoditi poreznici koji bi u njima mjesec dana provodili nadzor te kontrolirali tzv. robno-materijalno knjigovodstvo.

Prvo mir, pa porezna rješenja

Potom su uslijedili mjeseci mira, da bi posljednjih dana vlasnici na adrese počeli primati porezna rješenja iz kojih proizlazi kako na ime PDV-a državi duguju i do nekoliko milijuna kuna, a većina njih bila je u šoku zbog obrazloženja kako je Porezna uprava došla do ovih cifri.

– Sve u svemu, Porezna uprava zauzela je kreativni stav. Da ga skroz pojednostavim, njihov je zaključak da smo proizvode prodavali po cijenama nižima od onih koje bi trebale biti te su nam to sada odlučili naplatiti. 

Zagrebački ugostitelj potvrdio nam je da je nakon posjeta poreznika dobio rješenje prema kojem državi na ime PDV-a duguje dva i pol milijuna kuna.

Neki iznosi zvuče nadrealno visoko pa se tako, naprimjer, spominje informacija prema kojoj je jedan restoran na području Istre dobio rješenje u iznosu od četiri milijuna kuna, no Jutarnji to nije uspio službeno potvrditi.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay