Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da će zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike američke središnje banke gospodarstvo uroniti u recesiju.

Dow Jones skliznuo je 2,25 posto, na 33.202 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,49 posto, na 3.895 bodova, a Nasdaq indeks 3,23 posto, na 10.810 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od početka studenoga posljedica je i dalje čvrstog stava Feda u vezi suzbijanja inflacije. Fed je, doduše, u srijedu usporio tempo povećanja kamata, no procjene čelnika središnje banke pokazuju da će kamate biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da će se na tim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

Čelnici središnje banke, naime, procjenjuju da će konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, dosegnuti 5,1 posto, dok su u rujnu očekivali 4,6 posto. To znači da će Fed i u idućoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay