Rastuća inflacija i kao i troškovi zaduživanja doveli su do oštrog pada cijena nekretnina diljem svijeta, ali jedno od mjesta gdje se ovaj trend najbrže odvija je Švedska, gdje je vrijednost nekretnina potonula za 15 posto od vrhunca cijena. Nakon desetljeća dugog procvata potaknutog jeftinim kreditima, nedostatkom stambenih objekata i hipotekarnih kredita, najveće gospodarstvo nordijske regije sada je usred oštre kontrakcije tržišta nekretnina koje prijeti produbiti gospodarski pad, piše Bloomberg.

Cijene kuća pale su za čak 12 posto u odnosu na svoj vrhunac ranije ove godine, a predviđa se da bi se taj pad mogao zaustaviti tek na 20 posto. Tržište prolazi kroz ‘dramatičnu promjenu‘, rekla je Annika Winsth, glavna ekonomistica Nordea Bank Abp.

– Ne prodajete svaku nekretninu nakon prvog razgledavanja, kao što je to nekada bilo – kaže posrednica za nekretnine Emma Holst koja radi u središtu Stockholma i dodaje kako sada oglasi o nekretninama ostaju na internetu dvostruko dulje nego prije godinu dana.

Primjer su kuće koje su u oglasima stajale u prosjeku 40 dana u studenom u odnosu na 15 dana godinu ranije. Također, u južnom dijelu zemlje, vrijeme se povećalo na 53 dana u odnosu na samo 18 godinu dana ranije.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr