Pogledajte koja su zanimanja najtraženija, a za jedno od najplaćenijih, nije uvjet ni diploma – posao se dobiva munjevito!

Unatoč pandemiji tržište rada se u prošloj godini oporavilo, a potražnja za radnicima premašila je i pretpandemijske brojke iz 2019 godine. Podaci su to portala MojPosao koji je analizu napravio na osnovu broja objavljenih oglasa za posao.  

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42 posto više u odnosu na 2020., i osam posto više u odnosu na 2019. godinu. Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno šest posto više nego prošle godine i 21 posto više nego 2019. godine.

Među najtraženijim zanimanjima u prošloj godini i dalje dominiraju poslovi u turizmu i ugostiteljstva te prodaja.

Udio oglasa u ovim kategorijama nešto se povećao u odnosu na prošlu godinu. Na tržištu rada je najveća potražnja za konobarima i barmenima, trgovcima, vozačima, skladištarima i kuharima, a od visoke stručne sprema za programerima, učiteljima, računovođama i knjigovođama. Kad su u pitanju IT-jevci, a posebice programeri onda se vrlo često ni ne pita diploma, zapošljavaju se munjevitom brzinom bez obzira na stručnu spremu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr