Nakon što su burzovne cijene posljednjih nekoliko tjedana padale, protekli tjedan suprotan trend i rast burzovnih roba na tjednoj razini, prije svega energenata i metala. Iznimka za sada ostaju cijene poljoprivrednih roba, koje su nastavile negativan trend na glavnim burzama. Indeks straha VIX je i dalje u padu te je sada blago iznad 20, dok je DXY indeks snage dolara pao ispod 105, a odnos eura i dolara narastao na razinu iznad 1,05.

Nekoliko je događaja obilježilo protekli tjedan koje vrijedi posebno izdvojiti, poput najave predsjednika FED-a Powella o mogućnosti usporavanja rasta kamatnih stopa u mjesecima pred nama, zatim povećan optimizam oko Kine i očekivanja da ipak ublaži svoju politiku nulte tolerancije prema Covidu te na kraju odluka EU članica i G7 zemalja o uvođenju cjenovnog ograničenja na rusku naftu.

Hoće li se izbjeći recesija?

Tržišta kapitala i burzovnih roba u posljednjih pola godine kontinuirano propitkuju kako će se ponašati američki FED i ostale centralne banke te kakve će biti odluke vezane uz monetarnu politiku koju žele provesti. Najnovije pitanje koje si sada postavljaju je kada će i hoće li centralne banke usporiti rast kamatnih stopa na vrijeme da gospodarstvo izbjegne recesiju?

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay