Europskim zakonom o čipovima EU želi postati neovisniji igrač na tržištu njihove proizvodnje. No ovaj za Europu velik iskorak vjerojatno neće biti dovoljan. Dok Europa uskače u taj vlak pet do 12, o jednom igraču na tržištu, tvornici čipova na Tajvanu, ovisi cijelo svjetsko gospodarstvo. Tajvanska diplomacija sve više gravitira Zapadu, čime prijetnje Kine postaju sve opipljivije. Koliko je svjetsko gospodarstvo zapravo ovisno o ovoj državi?

Sredinom travnja Kina je održala trodnevne vojne vježbe kojima je simulirala napad na Tajvan. Prijeteći manevar bio je reakcija na putovanje tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen, na kojem je jedna od postaja bila Los Angeles, a primio ju je predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy. Kina je odmah morala podsjetiti svoje ‘sinove i kćeri’ na njihovu svetu odgovornost za ponovnim ujedinjenjem ‘provincije’ (Tajvana) s ‘domovinom’ (Kinom).

Kad bi Kina otišla korak dalje, ne bi bila ugrožena samo demokracija na Tajvanu, nego bi se dogodio zastoj u globalnim lancima opskrbe, puno gori i opasniji od onoga tijekom pandemije. Invazija na taj otok značila bi da je od globalne industrije visoke tehnologije odsječen najvažniji proizvođač poluvodiča i čipova na svijetu. Tajvan, koji je manji od Hrvatske, drži 20 posto svjetske proizvodnje poluvodiča, a Kina, koja je 265 puta veća od ove otočne države, nije joj ni blizu u tom industrijskom sektoru.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay