DIGITALNO DRUŠTVO

Nenad Bakić, poduzetnik, investitor, pokretač Croatian Makersa, koji je FT uvrstio među 100 digitalnih šampiona Europe

‘Digitalna transformacija mijenja čovječanstvo kao uvođenje pisane riječi’

Hrvatska prolazi kroz snažnu digitalnu transformaciju. Za razliku od digitalizacije – koja pojednostavljuje našu svakodnevicu i čini nas učinkovitijima jer zamjenjuje analogne alate digitalnima – digitalna transformacija supstancijalno redefinira procese. Sada možemo raditi ono što prije nismo mogli, postaju nam dostupne stvari koje prije nisu bile. U pandemiji Covid-19 upravo je korištenje komunikacijskih kanala odraz digitalne transformacije jer uspijevamo kao društvo ostati povezani gotovo kao da smo fizički zajedno, a to ranije nije bilo moguće.

Digitalna transformacija može biti komplicirana – zamislite kad su ljudi prvi put umjesto klesanja kamene ploče uvodili alate za pisanje! Međutim, kada uznapreduje, čini se kao da postaje prirođena čovjeku, tako da sada i najmlađi i stariji dio populacije koriste alate za videopoziv kao da su se s time rodili. Uvjeti za digitalnu transformaciju ekonomsko su i materijalno blagostanje, ali za nas je, prema mojem mišljenju, ona najkorisnija u duhovnom smislu. Primjerice – za vrijeme karantene nijedan Hrvat, baš kao ni Bill Gates, ne može otići u najbolje muzeje na svijetu, ali istodobno svaki Hrvat, jednako kao i Bill Gates, može ih posjetiti virtualno. Drugo, svjedočimo eksploziji u napretku znanosti, prije svega medicine, koja ne bi bila moguća bez digitalne transformacije komunikacijskih, kolaborativnih i tehničkih aspekata. Digitalna transformacija koja se sada događa ima isti utjecaj na čovječanstvo kao što je svojedobno imalo uvođenje pisane riječi.

Luka Abrus, direktor i suvlasnik Pet minuta (Five), agencije koja je nedavno u New Yorku uvrštena među top tri agencije za razvoj mobilnih aplikacija

‘Poslovni svijet zauvijek se promijenio’

Iako je kod nas digitalizacija javnog sektora počela prije čak 16 godina s inicijativom e-Hrvatska i servisom Hitro.hr, tek danas mnoge stvari za koje su bile ključni originali, pečati i potpisi plavom kemijskom, moguće je poslati e-mailom ili preko web-stranice. Ta ograničenja gušila su poduzetnike i negativno utjecala na ekonomiju (nažalost, javnoj upravi na nevidljiv način), a dolaskom virusa to je postao udar na zdravlje, ali i novi motivator promjene. Postoji bojazan da će se olakšavanjem mjera sve vratiti na staro. Osobno me plaši obavijest FINA-e da je dostava dokumentacije za njihove usluge preko online servisa omogućena samo privremeno, a istekom ograničenja kretanja trebat će sve opet dostaviti u fizičkom obliku. Korak naprijed, natrag dva.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay