Podzemno skladište plina državna je tvrtka s nadimkom “Podzemno skladište uhljeba”. Uglavnom su to ljevičari i narodnjaci. Izvještavali smo u nekoliko navrata iz ovog neobičnog objekta, recimo, onda kad su za savjetnika direktora zaposlili Dragana Crnogorca, čovjeka koji po životopisu baš nikad nije imao veze ni s plinom ni s energetikom, ali njegova stranka SDSS i danas podržava Vladu.

– Usko specijaliziranu rudarsku tvrtku vodi nam politolog, dosad mu je savjetnik bio prometni inženjer, a sad je to profesor tehničkog obrazovanja i crtanja. Oni uopće nemaju što raditi osim dobivati plaću – govorio je tad dobro upućen sugovornik, no ovo je, kako se kasnije pokazalo, bio tek vrh ledenog brijega.

Sudac koji ima alergiju na računalo

Da bi netko bio megauhljeb, ne mora nužno posisati milijune kuna poreznih obveznika. Ponekad je dovoljan apsurdni, bizarni nerad.

Mladen Grantverger je sudac s Općinskog suda u Zagrebu koji prima plaću od minimalno 11 tisuća kuna. Nije ispunio ni pola propisane norme, ne koristi kompjutor i, što je najzabavnije (ili najtužnije, ovisi s koje strane gledate), ima potpuno nevjerojatna opravdanja za svoj nerad.

– Ne mogu koristiti računalo u svojem radu jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama – branio se
Grantveger pred Državnim sudbenim vijećem.

Slučaj Saše Mesić

Ili, recimo, Saša Mesić. Kći bivšeg predsjednika Mesića trebala je pripremiti projekt Termi u Zagrebu.

U četiri godine, koliko je vodila tvrtku i primala plaću između 16 i 17 tisuća kuna, nije se maknula s mrtve točke. Smijenjena je kad su Milan Bandić i Mesić zahladili odnose.

Megauhljebe krasi i nerijetka sposobnost zapošljavanja u sumnjivim, bizarnim, često i kažnjivim okolnostima. Prisjetimo se Valtera Krizmanića, elektromontera koji je s krivotvorenom diplomom sarajevskog fakulteta postao direktor u Elektroistri.

Zapišimo i Davida Ricova, zadarskoga konobara i pjevača, kojeg su zaposlili u Narodnome muzeju Grada Zadra kao “koordinatora kulturno-povijesnog spomenika Malog arsenala”.

Primjer zapošljavanja bez ikakve logike je i slučaj Ivana Požege. HDZ-ov zamjenik gradonačelnika Slunja po struci je vodoinstalater, a svojedobno su ga kolege iz Grada postavili na čelo gradske knjižnice.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay