Strah ispitanih poduzetnika od odgode poslovnih investicija u Hrvatskoj dvostruko je veći od europskog prosjeka

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), i konzultantska kuća Best Advisory tijekom mjeseca studenog i prosinca ove godine su proveli istraživanje utjecaja pandemije na mikro, male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj.

Glavni zaključci istraživanja pokazuju da skoro svi ispitani poduzetnici vjeruju da je hrvatsko gospodarstvo slabo, a da pandemija ima golem utjecaj na smanjenje prihoda gotovo polovice poduzetnika u Hrvatskoj. U razdoblju krize uzrokovane Covidom-19 najviše poduzeća problema je imalo s financiranjem plaća zaposlenika, njih čak 43 posto, a strah ispitanih poduzetnika od odgode poslovnih investicija u Hrvatskoj dvostruko je veći od europskog prosjeka.

Nadalje, zabrinjavajuće je da svaki četvrti hrvatski poduzetnik očekuje stečaj ako se kriza nastavi, a njih polovica ako im se prihodi smanje 10-30 posto. Situacija bi bila značajno teža bez vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, ali uz rastući optimizam nakon najave cjepiva protiv Covid-19 velik broj poduzetnika vjeruje da neće morati otpuštati radnike.

Istraživanje se temelji na prikupljenim odgovorima 266 zainteresiranih poduzetnika dobivenih putem ankete i njenoj usporedbi s rezultatima usporedive ankete 2200 poduzetnika iz pet država Europske unije nedavno objavljene od konzultantske kuće McKinsey&Co. Cijeli izvještaj ankete možete pronaći OVDJE.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay