Ukupno 973 poslodavca odustala su od primanja Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta ili su u potpunosti vratila novac, uglavnom zbog dobrog poslovanja, javne objave njihovih imena te odluke o sprječavanju isplate dobiti vlasnicima

Sa smirivanjem pandemije koronavirusa i popuštanjem strogih epidemioloških mjera gospodarstvo se ponovno pokrenulo, a poslovanje stabiliziralo. To je navelo manji dio domaćih tvrtki da vrate Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta koje su dobile tijekom ožujka i travnja. Najveći poslodavac koji se odlučio vratiti novac državi je Ikea Hrvatska, koja će u proračun vratiti 3,8 milijuna kuna koje im je država dala za plaće 572 zaposlenika.

Ikea planira vratiti potpore u svim državama u kojima ih je tijekom koronakrize dobila, doznaje Poslovni dnevnik. Poručili su da su bili suočeni s neviđenim izazovima i nejasnom budućnošću, ali su shvatili da ima tvrtki kojima je pomoć puno potrebnija.

pojedini su se subjekti, poput estradnih zvijezda te konzultantskih i financijskih kuća, odlučili vratiti potpore jer su njihova imena bila javno objavljena. Tu će praksu HZZ nastaviti ovih dana objavom popisa korisnika potpora za travanj, koja uključuje oko 97.000 tvrtki sa 550.000 zaposlenih.

No, i Vladina odluka da tvrtkama koje su zatražile potporu za naredno razdoblje priječi isplatu dobiti svojim vlasnicima, mogla bi natjerati poduzetnike, koji su u međuvremenu uspjeli presložiti poslovanje, na ponovno računanje i eventualno vraćanje potpore.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay