VODEĆE hrvatske banke zasad ne namjeravaju mijenjati politiku izračuna i odobravanja prekoračenja po tekućem računu od kojeg mnogi građani žive.

Ipak, upozoravaju ekonomisti, spirala koronakrize u koju je upala Hrvatska učinit će svoje pa se već sada može reći kako je sasvim izgledno da će se s vremenom početi smanjivati i minusi po tekućim računima.

“Ako se pokaže da ti krediti imaju trend porasta nenaplativosti, banke će ih početi smanjivati. Bojim se da ćemo zbog krize imati taj trend jer raste nezaposlenost i smanjuju se plaće pa bi i banke mogle redefinirati uvjete za odobravanje minusa po tekućim računima”, upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny. 

U bankama kažu da će minuse prije ili kasnije morati prilagoditi manjim plaćama

Banke, dakle, zasad ne namjeravaju mijenjati ni iznose minusa, ni način njihova izračuna. Ipak, u bankama nam nisu znali točno reći što će se dogoditi nakon što isteknu moratoriji i mnogi njihovi klijenti se trajno suoče s manjim plaćama od onih koje su imali prije izbijanja koronakrize. Neslužbeno, u bankarskim se krugovima može čuti da će i oni prije ili kasnije morati prilagoditi visinu dopuštenog minusa novim primanjima, što znači da će se dio ljudi tada naći u problemima jer će manje plaće generirati i manja dopuštena prekoračenja po tekućim računima. No to se očekuje tek tijekom sljedeće godine. U bankama ističu i da će razliku između novog i starog prekoračenja klijenti moći podmiriti na 12 rata.

Drugim riječima, ako je netko do izbijanja koronakrize imao neto plaću od 6000 kuna i na temelju nje je ostvarivao pravo na prekoračenje po tekućem računu u iznosu od 18.000 kuna, s vremenom bi se moglo otvoriti pitanje njegova minusa ako mu je plaća smanjena na, primjerice, 4000 kuna. U tom bi slučaju, naime, imao pravo na prekoračenje u iznosu od 12.000 kuna, dok bi ostatak od 6000 kuna morao podmiriti, bilo odjednom, bilo u ratama.  

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay