Zbog rasta cijena građevinskih parcela u metaverzumu kupci se udružuju u decentralizirane autonomne organizacije DAO. U tom procesu stvara se i novi model virtualnog vlasništva nad imovinom

Vrijednost nekretnina nije dramatično porasla samo u stvarnom svijetu. Vrhunska parcela u Decentralandu, platformi metaverzuma, prodana je  u studenom 2021. za protuvrijednost od 2,4 milijuna američkih dolara, a šesterocifrenu cijenu postižu i brojna manje poželjna virtualna zemljišta. 

Novi model virtualnog vlasništva

Rast cijena građevinskih parcela u metaverzumu nagnao je mnoge da se udruže u metaverzumske decentralizirane autonomne organizacije zvane DAO. U tom procesu stvara se i novi model virtualnog vlasništva nad imovinom.

DAO kupuju, prodaju i drže blockchain imovinu bez kontrole središnjeg tijela. Kupnjom DAO tokena stječu se prava utjecaja na odluke, često proporcionalno vlasništvu, iako se specifičnosti razlikuju među grupama.

PangeaDAO jedna je od tradicionalnijih grupa koja smatra kako će “virtualno zemljište jednog dana biti imovina koja donosi prinos i visoku vrijednost”. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay