Prema preliminarnim podacima IDC-a svjetske isporuke pametnih telefona pale su za 8,7 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Ovo označava četvrto uzastopno tromjesečje pada tržišta pametnih telefona jer su isporuke pale na 286,0 milijuna jedinica u tromjesečju, oko 3,5 posto niže od predviđanja.

“Ono što je početkom ove godine započelo kao industrija ograničene ponude pretvorilo se u tržište ograničeno potražnjom”, rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima.

“Iako se opskrba poboljšala kako su kapaciteti i proizvodnja povećani, ogromna inflacija i gospodarska nesigurnost ozbiljno su umanjili potrošnju potrošača i povećali zalihe u svim regijama. OEM proizvođači smanjili su narudžbe do kraja godine, a kineski dobavljači napravili su najveće rezove kao njihovi najveći tržište se i dalje bori. Iako očekujemo da će se potražnja početi povećavati u nekim regijama prema kraju godine, izgledi za tržište pametnih telefona za 2022. bit će revidirani naniže za nekoliko bodova. I dalje vjerujemo da svako današnje smanjenje nije potražnja koja je izgubljena, ali jednostavno gurnuta naprijed“, tvrdei Nabila Popal.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay