Hedge fond EDL svojim klijentima najavio je da očekuju pad eura na vrijednost od samo 0,80 dolara, a možda i raspad eurozone

Pojedini investitori planiraju dobro zaraditi na daljnjem padu vrijednosti eura, a možda čak i potpunom kolapsu zajedničke europske valute, koju Hrvatska treba uvesti od početka 2023. godine. Kakve su teoretske šanse da euro, primjerice, dramatično oslabi do kraja godine ili možda čak propadne iako je Hrvatska već izdala povijesne euro kovanice?

Hedge fond EDL Capital svojim investicijama kladi se da će euro dodatno potonuti do razina kakve nisu viđene od njegova uvođenja zbog toga što snažna inflacija te politička nestabilnost više članica eurozone testiraju koheziju eurozone. Turbulencije i na obvezničkim tržištima, koje dižu cijenu zaduživanja više južnih članica, kao i novi energetski pritisci Vladimira Putina čine pesimistični euro scenarij realističnim, ali i vrlo rizičnim za investitore koji stavljaju svoj novac na daljnje klizanje zajedničke valute eurozone, koja se tijekom prošle i ove godine približila paritetu s američkim dolarom.

Gotovo 1:1 s dolarom

Danas euro vrijedi samo 1,01 dolar, što znači da je ukupno lani i ove godine prema dolaru oslabio ogromnih 28 posto. Osnivač EDL fonda, Edouard de Langlade, smatra kako će kombinacija niza faktora utjecati da se produži tzv. “euro tržište medvjeda”, što je mišljenje koje u osnovi dijeli velik broj investitora i analitičara na deviznim tržištima. Međutim, Langlade među prvima otvoreno tvrdi ono što mnogi misle, ali se suzdržavaju izreći: kombinacija rizika eura (inflacija, recesija, energetska kriza, nužnost dizanja kamata…) mogla bi navesti Njemačku na to da odbije preuzeti sve veći trošak održavanja članica eurozone na okupu.

– Europa je na rubu katastrofe, koja potencijalno vodi u njezin raspad – poručio je prema pisanju Bloomberga Langlade svojim klijentima u uobičajenom mjesečnom pismu. “Mi se možemo pomaknuti na mjesto gdje dolar nije jak u odnosu na sve (valute, op.a.), ali je euro slab u odnosu na sve”, naglasio je Langlande uz zaključak kako targetiraju da će vrijednost eura pasti na samo 0,80 centi za dolar.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay