Ifo, pokazatelj poslovnog raspoloženja i očekivanja u Njemačkoj, u srpnju je pao snažnije od očekivanja, na 88,6 indeksnih bodova, s 92,2 bodova u lipnju. Visoke cijene energije i prijeteća nestašica plina, poručili su iz Instituta Ifo koji objavljuje istoimeni indeks, ostavljaju najveće europsko gospodarstvo na pragu recesije. “Recesija kuca na vrata. To se više ne može isključiti”, rekao je voditelj Ifoova istraživanja Klaus Wohlrabe.

“Indeks poslovne klime Ifo, kao i indeks menadžera nabave, sada jasno ukazuje na pad njemačkog gospodarstva”, rekao je za Reuteres ekonomski analitičar Commerzbanka Jorge Kraemer. “Koliko će loše završiti, to, nažalost, uglavnom leži u Putinovim rukama”, dodao je. U slučaju da se isporuke plina nastave na razini od 40 posto kapaciteta, kako je uslijedilo nakon zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, recesije, smatra Wohlrabe, ipak neće biti, ali zemlja svakako mora poduzeti “dodatne mjere”.

Očekivanja za 2023.

Još prošlog tjedna, dan nakon što je označen kraj negativnih kamatnih stopa, kompozitni pokazatelj za eurozonu PMI pao je s 52 u lipnju na 49,4 u srpnju, što također signalizira kontrakciju. “To pridonosi našim očekivanjima da se eurozona brzo kreće prema (plitkoj) recesiji”, navode analitičari nizozemske analitičke kuće ING. Poslovne aktivnosti u eurozoni neočekivano su se smanjile zbog ubrzanog pada u proizvodnji i gotovo zaustavljanja rasta uslužnog sektora jer rastući troškovi tjeraju potrošače da smanje izdatke, pokazalo je istraživanje. Reutersova anketa među ekonomistima, pak, predviđa rast gospodarstva eurozone u trećem kvartalu od 0,2 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr