Prema obujmu, Gazpromov izvoz plina u Kinu porastao je za 63,4 posto na 7,5 milijardi kubičnih metara tijekom prve polovice godine

Kina i Rusija u završnoj su fazi izgradnje prvog plinovoda koji će iz Sibira plinom opskrbljivati Šangaj. Plinovod naziva “Moć Sibira” – kako se zove dio koji se nalazi u Rusiji – počeo je isporučivati prirodni plin sjeveru Kine još u prosincu 2019. godine.

Plinovod na kineskoj strani prolazi istočnom stranom države, pokraj Pekinga pa sve dolje do Šangaja. Srednja faza radova započela je još u prosincu 2020. godine, a posljednji, južni dio, krenut će s isporukom plina 2025., navode kineski državni mediji.

Energetski giganti u vlasništvu dviju država, ruski Gazprom i China National Petroleum Corporation, plinovod grade već osam godina, piše CNBC. Indikativno je da završna faza izgradnje dolazi taman u trenutku velikog energetskog rata Rusije i Zapada. Podsjećamo, Kina je tražila diverzifikaciju svojih izvora energije, a opseg i glomaznost ovog plinovoda najplastičnije pokazuju na kakvu je diverzifikaciju Peking prvotno mislio.

Iako je Rusija navodno uložila 55 milijardi dolara u ovaj novi plinski sporazum s Kinezima, Peking je od 2019. godine uvezao plina u iznosu od samo 3,81 milijardi. No, tempo kineskih kupnji eksponencijalno se ubrzao već u prvoj polovici ove godine i gotovo utrostručio.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr