Plaće zaposlenika škola rast će ovisno o radnome mjestu i godinama staža. Prema izračunu Školskog sindikata Preporod, rast učiteljske plaće iznosit će između 236 za početnika i 283 kune za učitelja pred mirovinom. Učitelj početnik sa sadašnjom neto plaćom od 6851 kunu od lipnja će dobivati na račun 7087 kuna, dok učitelju s 40 godina staža plaća raste s 8032 kune na 8316. Prve reakcije s terena su dvolične, kaže predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nada Lovrić, upozorava kako najranjivije skupine zaposlenika, poput spremačica, neće osjetiti rast osnovice, dok će najviši porast osjetiti nastavnici-savjetnici kojima po izračunu sindikata plaća raste za oko 400 kuna, ali i ravnatelji škola čija se primanja, tvrdi Lovrić, povećavaju između 400 i 600 kuna.

Plaća spremačica sa stažem do 18 godina iznosi 3750 kuna i realno je niža od minimalne u državi, no da bi dobile taj iznos poslodavac im isplaćuje dodatak. Tek s dodatkom na staž ta plaća prelazi minimalnu plaću pa se rast osnovice odnosi na one s većim stažem. Primjerice, školska spremačica pred mirovinom po novome će napokon doći do oko 4000 kuna plaće, zahvaljujući svibanjskoj povišici od 129 kuna.

Predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, Jadranka Dimić, o dogovorenom povećanju osnovice kaže da je riječ o kompromisnom rješenju.

– Smatram da je to kompromis za obje strane, ali isto tako vjerujem da će se zaostatak nadoknaditi u rujnu – kaže Dimić. U sustavu socijalne skrbi plaća za odgajatelja s visokom stručnom spremom, koji radi u smjenama i koji ima deset godina radnog staža, porast će s 8619 na 8931 kunu, dok će onima s 35 godina staža porasti na 9900, odnosno za 350 kuna. S druge strane spremačica s 10 godina staža, uključujući dodatak na smjenski rad, imat će porast od 147 kuna, a ona koja radi 35 godina imat će 165 kuna više.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay