Gotovo je nemoguće naći gotovinski nenamjenski kredit s promjenjivom kamatnom stopom – od desetak najvećih banaka, nudi ga još samo Hrvatska poštanska banka, piše u utorak Večernji list.

Iako su kamatne stope još u blagom padu, očekivan je njihov rast pod pritiskom inflacije zbog koje su sve jači zahtjevi prema Europskoj središnjoj banci da poveća referentne kamatne stope. ECB to zasad odbija, u opravdanu strahu da novi udar na prezadužene, kojima bi se tako otežala otplata kredita, uz već povećane troškove života zbog povećanja cijena, i nije baš neko sretno rješenje.

No, rekordno niske kamate ne mogu potrajati zauvijek i banke su “fiksiranjem” kamata na najrizičniju kategoriju kredita preventivno djelovale kako ne bi same sebi pucale u nogu kad se to dogodi.

Kredite u eurima odobravaju iznimno rijetko i na izričit zahtjev klijenata pa im ugovori u euru čine tek pet posto svih ugovora gotovinskih kredita koje banka odobri u jednoj godini. Udio gotovinskih kredita u ukupnim kreditima građana iznosio je lani 37,7 posto, piše Večernji list. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay