Prema procjenama hipotekarnih banaka, cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj pale su prvi put od 2010. godine, ali je istovremeno zabilježen rast cijena novih ugovora o najmu stanova, piše dpa.

Cijene stanova i kuća pale su u trećem tromjesečju 0,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje, pokazuje indeks cijena nekretnina koji je u četvrtak objavila Udruga hipotekarnih banaka (VDP), prenosi Fenix.

Trend rasta cijena nekretnina, koji je trajao više od 12 godina, završio je, smatra Jens Tolckmitt, izvršni direktor VDP-a.

I dok su rabljene stambene nekretnine blago poskupjele, cijene stanova u višestambenim zgradama pale su za gotovo dva posto. Indeks udruge, koja okuplja najvažnije njemačke financijere nekretnina, temelji se na podacima o poslovanju više od 700 banaka.

U sedam najvećih njemačkih metropola stanovi i kuće u prosjeku su pojeftinili za 0,7 posto, kao i na cijelom tržištu. Dok su cijene u Berlinu ostale približno iste kao u drugom tromjesečju (minus 0,1 posto), u ostalim velikim gradovima pale su između 0,6 posto (Köln) i 1,5 posto (München).

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr