Ulagači su povisili oklade na najveće kamatne stope Europske središnje banke (ECB) na četiri posto po prvi put nakon što je inflacija u Francuskoj i Španjolskoj neočekivano porasla.

Potrošačke cijene u Francuskoj skočile su u veljači za rekordnih 7,2 posto u odnosu na godinu dana prije, jer su troškovi hrane i usluga porasli. Španjolska je zabilježila napredak od 6,1 posto. Analitičari su procijenili da će rast cijena ostati nepromijenjen na sedam posto u Francuskoj i spor u Španjolskoj, objavio je Bloomberg. 

Snažnija očitanja iz drugog i četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone učvrstit će pomak stope od pola boda koji ECB planira za ožujak i poduprijeti one dužnosnike koji kažu da su potrebni veći pomaci izvan toga kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Ulagači su se kladili na produljeni monetarni ciklus ECB-a, procjenjujući rizik rezova ove godine i kladeći se da će kamatna stopa na depozite nastaviti rasti u 2024. godini. 

Trgovci su sada povećali oklade na takozvanu terminalnu stopu s 3,5 posto na početku godine, potreseni i lošijim podacima o cijenama iz SAD-a nego što se očekivalo. ECB-ova kamatna stopa na depozite, koja trenutno iznosi 2,5 posto, nikada nije bila tako visoka kao četiri posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay