Dobit HPB Grupe dosegla je 962 milijuna kuna (128 mil. eura) što je višestruko više od dosadašnjih rekorda iz 2021. i 2020. godine, kao rezultat akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja održive profitabilnosti na razini Banke

Glavni pokretač rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u 2022. bila je dobit od povoljne akvizicije Sberbank d.d., koja je u HPB Grupi nastavila poslovati kao Nova hrvatska banka d.d., dok na razini matice doprinos rezultatima proizlazi iz rasta neto kamatnog prihoda i prihoda od naknada. Time su ublažena nepovoljna kretanja na tržištima kapitala uslijed pada cijena obveznica u drugoj polovici godine, a nastavno na promjenu monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te porast troškova izazvanih istom, navodi se u priopćenju.

Dionica HPB-a je tijekom prošle godine ostvarila dvoznamenkasti rast od 13 posto i u tome je značajno bolji od benchmarka za domaće tržište – CROBEX indeksa koji je u istom razdoblju pao za 4,8 posto. Time je tržišna kapitalizacija HPB, tj. vrijednost kompanije za njene dioničare porasla za 192 milijuna kuna (25,5 milijuna eura).

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay