Tendencija prekomjernog rada posljednjih se nekoliko desetljeća počela širiti iz bankarskog sektora i puštati svoje korijenje uzduž raznolikog spektra profesija. U pandemiji se, koliko god to kontradiktorno nekome može zvučati, ovaj trend još više produbio.

Nedavno istraživanje američkog APD centra za istraživanja pokazalo je da se neplaćeni prekovremeni rad tijekom pandemije povećao na prosječnih 9.2 sati tjedno, sa 7.3 na početku 2020. godine.

Ovo znači da velik broj radnika u prekovremenim satima tjedno odradi više nego jedan čitav radni dan, a vrlo velik dio tog rada prolazi nezapaženo od strane poslodavaca zbog čega na kraju ostaje neplaćen.

Prema podacima ADP-a, najviše neplaćenog prekovremenog rada u svijetu odrađuju radnici Azijsko-pacifičke regije gdje je tjedni prosjek čak 10 sati više. Slijedi Sjeverna Amerika gdje se za vrijeme pandemije dogodio i najveći skok u neplaćenom prekovremenom radu od čak 125%. Iako se s jedne strane pokazalo da je ovo bilo praćeno i velikim skokom u produktivnosti, glavna ekonomistica u ADP-u, Nela Richardson, ističe kako je to potpuno neprikladno za stabilni rast. Pa ipak, nije sve ni tako crno. Za isto je istraživanje 68% radnika potvrdilo kako su u protekloj godini primili povećanje plaće ili određeni bonus. 

Cijeli članak možete pročitati na: womeninadria.com

Foto: Pixabay