Temeljem odluke Europske unije od 1. srpnja 2021. godine na snagu stupaju nova pravila naplate PDV-a na robu kupljenu u e-trgovinama iz trećih zemalja. Prema novom pravilu Europske unije oporezivat će se sve pošiljke koje pristižu iz trećih zemalja, bez obzira na njihovu vrijednost. Podsjetimo, prije su oporezivane samo pošiljke čija je vrijednost prelazila 22 eura.

Ovom odredbom Europska unija je odlučila da su poštanski operatori dužni određivati, izračunavati i naplaćivati PDV na pakete s robom koji se uvoze iz država izvan EU. Zbog promjene u naplati PDV-a poštanski operatori uvest će nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Temeljem novih procesa obrade bit će moguće pratiti sve pošiljke koje u Hrvatsku pristižu izvan Europske unije.

„Hrvatska pošta i sada male pakete s terećenjem (carinski dug ili PDV) uručuje primatelju na adresi uz naplatu iznosa i izdavanje računa. U slučajevima kada primatelj nije zatečen na adresi, za takve pakete poštar ostavlja obavijest o prispijeću, a korisnik pri preuzimanju u poštanskom uredu plaća iznos terećenja“, pojašnjavaju iz Hrvatske pošte na upit ICTbusiness.info.

Uvođenjem novih pravila, pošiljke iz trećih zemalja bit će označene i moći će se pratiti
putem sustava za praćenje pošiljaka (https://posiljka.posta.hr). 

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay