ZAGREB, 20. siječnja 2017. (Hina) – Nepovoljni vremenski uvjeti ove zime zasigurno će uzrokovati probleme u proizvodnji povrća, a njezin očekivani pad odrazit će se i na cijene, no koliko će one porasti teško je procijeniti, kažu predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i udruga proizvođača.

S obzirom na nedostatnu proizvodnju povrća za vlastite potrebe i činjenicu da je Hrvatska neto uvoznik povrća (vrijednost uvoza povrća u 2016. očekuje se na razini 115 milijuna eura), možem i Hrvatska očekivati poskupljenja, kažu u Komori, napominjući kako se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ove zime može očekivati povećanje proizvođačkih cijena povrća u EU.

Situaciju u Hrvatskoj pogoršava i najnoviji hladni val, koji ne ide na ruku povrćarskoj proizvodnji, posebice u priobalju.

“Nema službenih informacija, no imamo dojava o štetama na salati i kupusnjačama”, ističu iz HGK te napominju i kako u pitanje dolaze i rani rokovi sadnje u priobalju.

Dopredsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec ocjenjuje kako je situacija što se tiče povrća katastrofalna, nepogodama je zahvaćena čitava zemlja te sva proizvodnja – plastenička i ona na otvorenom.

“Priroda je jača od nas. Štete su nesagledive, prijeti opstojnost pojednih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i pojedinih proizvodnji”, upozorava Zagorec, napominjući kako cijene ovise o ponudi i potražnji, ali i kako je trenutno najveći problem što većina proizvođača neće imati robe.

U HGK procjenjuju kako će nepovoljni vremenski uvjeti (prekomjerne oborine, poplave, hladnoća, snijeg) tijekom ove zime sigurno prouzročiti povećanje proizvođačkih cijena povrća u EU.

Španjolska i Italija sudjeluju s gotovo 40 posto vrijednosti proizvodnje povrća u EU te stoga ne čude prognoze za poskupljenje povrća, a s obzirom na nepogode koje su pogodile važna proizvodna područja i u tim državama.

“No, koliko će biti stvarno povećanje cijena – teško je procijeniti. Eventualna manja ponuda na domaćem EU tržištu moći će se dijelom kompenzirati uvozom iz trećih zemalja”,  ističu iz HGK.

(Hina)