DAVOS, 20. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Rusko gospodarstvo u 2017. godini moglo bi porasti za 2 posto, ako ne bude vanjskih šokova kao što bi bio novi pad cijena nafte na svjetskom tržištu, izjavio je ruski ministar gospodarstva Maksim Oreškin na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Prema preliminarnim podacima, rusko gospodarstvo smanjilo se između 0,5 i 0,6 posto prošle godine zbog pada cijena nafte i sankcija Zapada. No, oporavkom cijena nafte zahvaljujući lanjskom dogovora Rusije i OPEC-a o smanjenju proizvodnje, gospodarski su izgledi za 2017. optimističniji.

Oreškin je kazao kako Rusija neće odbaciti politiku plutajućeg tečaja rublja, što je bio jedan od poteza ruske središnje banke za pomoć gospodarstvu u 2014. Ta politika je usmjerena na očuvanje zlatnih i deviznih rezervi, koje su ranije bile korištene za ublažavanje volatilnosti domaće valute.

“Apsolutno nema govora o odbacivanju politike plutajućeg tečaja …  zadržat ćemo politiku slobodnog formiranja tečaja”, izjavio je Oresškin.

Prošlogodišnjim prodajama udjela u naftnim gigantima Bashneftu i Rosneftu, kao i kompaniji za vađenje dijamanata Alrosi, prikupljeno je gotovo 17 milijardi dolara za popunjavanje proračuna, a Rusija planira daljnje smanjivanje svojih udjela u brojnoj državnoj imovini.

Ove se godine planira prodaja 10,9 posto udjela u državnoj VTB banci te 25 posto udjela u državnoj brodarskoj kompaniji Sovcomflot.

Oreškin je ustvrdio kako će biti teško prodati udjel u VTB banci, drugoj najvećoj u Rusiji, koja se nalazi pod sankcijama Zapada, dok prodaja udjela u Sovcomflotu predstavlja ‘primarni zadatak’.

(Hina)