SAN FRANCISCO, 20. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Američka tehnološka kompanija Uber nagodila se s američkim vlastima i pristala platiti 20 milijuna dolara kako bi riješila tužbe zbog obmanjivanja vozača u pogledu plaće i financiranja nabavke novih automobila, objavili su američki regulatori. 

Novac će biti upotrijebljen za naknadu obmanutim vozačima u SAD-u, navodi se u priopćenju Savezne trgovinske komisije (FTC), objavljenom u četvrtak.

Osim što će morati izdvojiti navedeni iznos, Uberu je također zabranjeno netočno prikazivati moguću zaradu vozača i uvjete financiranja najma vozila, dodaje se u priopćenju FTC-a.

“Mnogi potrošači prijave se kod Ubera za pružanje usluga prijevoza i ne bi ih se smjelo obmanjivati da će preko Ubera moći ostvariti određenu zaradu ili podmiriti troškove financiranja automobila”, istaknula je u priopćenju direktorica FTC-ova ureda za zaštitu potrošača Jessica Rich.

Američki regulatori optužili su Uber da preuveličava mogućnost zarade u pojedinim gradovima kako bi privukao nove vozače i da prikazuje uvjete programa financiranja nabave vozila atraktivnijima no što jesu.

U Uberu su tvrdili da uberX-ovi vozači u New Yorku u prosjeku godišnje zarađuju više od 90 tisuća dolara, te 74 tisuće dolara u San Franciscu. U stvarnosti u prosjeku zarađuju 61 tisuću odnosno 53 tisuće dolara.

U pregovorima o nagodbi u Uberu su tvrdili da se njihova metoda izračuna dohotka razlikuje od one FTC-a i da im nije bila namjera obmanjivati buduće vozače.

Navodili su također da njihov Program rješenja za vozila osigurava najbolje moguće uvjete za nabavu vozila a vozači su u prosjeku lošije prolazili kada su u pitanju kamate i uvjeti najma, stoji u tužbi FTC-a. Ranije se Uber oslanjao na vanjske partnere pri nabavi vozila ali su radi bolje kontrole procesa u međuvremenu usvojili vlastiti program.

“Stvarnost je za vozače koji pružaju usluge prijevoza sasvim drugačija od ružičaste slike prikazane u tim aplikacijama”, istaknuo je utemeljitelj Ceha neovisnih vozača koji po vlastitim navodima predstavlja 45 tisuća Uberovih vozača u New York Cityju Jim Conigliaro.

(Hina)