Za razliku od proizvođača jagoda koji su u korona-krizi dobro prošli jer nije bilo moguće uvoziti jagode iz Italije i drugih zemalja, proizvođači lubenica koje upravo dozrijevaju na neretvanskim poljima u velikom su problemu. Zbog izostanka turističke sezone i zatvorenih hotela lubenice se teško mogu prodavati, a osim toga na hrvatskim tržnicama su se pojavile i uvozne lubenice lošije kvalitete, ali po nižim cijenama. Nažalost, za sve neretvanske proizvođače lubenica mogao bi se dogoditi crni scenarij, da dozreli plodovi ostanu trunuti na poljima.

– Tek što je krenula berba lubenica u dolini Neretve, pojavili su se problemi za proizvođače. Svjedoci smo posljednjih dana velikog uvoza lubenice s područja EU-a, ali i uvoza lubenice iz Albanije – ističe Šibenskom.hr agronom Željko Bjeliš.

Ponavlja se već godinama poznat scenarij, kada u vrijeme dozrijevanja neretvanske lubenice, ali i lubenice iz drugih krajeva Hrvatske, ona uvozna preplavi domaće tržište. Međutim, primjetna je i još jedna otežavajuća stvar koja posebno ljuti proizvođače lubenica. Naime, određeni trgovci i trgovci-proizvođači miješaju domaću lubenicu s uvoznom, najčešće albanskom, zatim je pakiraju, deklariraju i reklamiraju kao domaću – hrvatski proizvod – pojašnjava Bjeliš, inače predsjednik Udruge Neretvanska mladež, koja okuplja poljoprivrednike doline Neretve.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay